Bowling

Szeretettel várjuk kétsávos pályáinkon a szórakozni és sportolni vágyó kedves vendégeinket. Valamint külön termünk aktív szórakozási lehetőséget kínál, születésnapok és privát rendezvényeknek megszervezésére. Örömmel várjuk munkahelyi kollektívák, baráti társaságok jelentkezését.

_RIA7378

Szabályok

A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt (frame-et) kell teljesíteni, az első kilenc mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat (pin) egy gurításból letaroljuk – ezt nevezzük strike-nak (jele: “X”), Ilyenkor elmarad a második gurítás, a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat – ez a spare (jele: “/” ) csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz. A játék legutolsó, 10 frame-jében strike esetén azonnal legurítjuk a 2 jutalom dobást, spare esetén pedig szintén. A maximális 300-as eredményt 12 egymást követő strike adja.

Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) bábut, akkor a ledobott bábuk száma adja a mező értékét (un. “nyitottframe). E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá. Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. “bónuszdobást”, mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent.

Lényegében minden frame-ben 30 pontot lehet elérni, így a 10 mező adja a maximum 300 pontot, amit tehát úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 10 kezdő + 2 bónuszdobás mindegyike strike.

Splitről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn, de az 1-es fa már nem áll.

Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba (gutter) érkeznek.

_RIA7387

Érdekesség

A pálya hossza (18,29 m), egy sáv szélessége (107 cm). Az 1-től 10-ig számozott bábuk (más néven: babák) magassága 38,1 cm, tömegük 1530-1640 gramm. Juharfából készülnek, amit kb. két és fél milliméteres kemény műanyag burkol. Az elhelyezésük a klasszikus szabály szerint egyenlő oldalú háromszögben történik, amelyben a bábuk középpontjai 12 hüvelyk távol vannak egymástól. A modern fedettpályás elrendezésben a bábuk középpontjai 9–9–12 hüvelyk oldalhosszúságú háromszögek csúcspontjain vannak, így a tarolás nehezebbé vált.

A golyó átmérője 21,6 cm, a súlya legfeljebb 7,25 kg. A golyón jellegzetes lyukak vannak, általában 3 darab, profi versenyzők esetében személyre szabott távolságban. Az első három ujjat ebbe dugva lehet létrehozni az eredményes dobáshoz szükséges csavarást. A golyó tömör, de a belsejében a sportszergyártók által gondosan kikísérletezett, különleges formájú és tömegű mag van, ennek típusai a különféle dobástechnikákhoz igazodnak.

 

  • Bowling árak

    H-P (18:00-24:00) Sz-V egész nap3900 Ft
    H-P (06:00-18:00)2500

    Foglalj pályát!